
Liesbeth Aerts debuteerde in 2019 met de gedichtenbundel Woonoperaties (Uitgeverij P). Eerder dit jaar verscheen bij dezelfde uitgeverij haar tweede bundel Gletsjertongen.
Liesbeth is geen onbekende in Turnhoutse literaire landschap; behalve leerkracht geschiedenis en Nederlands is ze sinds april 2021 namelijk ook Stadsdichter.
Als Stadsdichter wil zij de woordkunst dichtbij de Turnhoutenaar brengen, met als ultieme doel: poëzie en woordkunst meer zichtbaar maken in de stad. Dat doet ze bijvoorbeeld door voor de vijftigste verjaardag van Cultuurhuis de Warande een nieuw stadsgedicht te schrijven dat ze ongetwijfeld ook zal voordragen op de ‘Nacht van de Turnhoutse poëzie’.

We verwedden er graag een pink om: er is niemand in Turnhout die Guido Belcanto niét kent. Al meer dan veertig jaar schrijft en zingt deze Bink levensliedjes waarvan de teksten zonder blikken of blozen als prachtige, meevoelende volkspoëzie bestempeld mogen worden. Op het zeildoek van de botsauto’s, Op zoek naar romantiek, Een zanger moet trachten de pijn te verzachten, Droevig is deze wereld en Toverdrank behoren tot onze favoriete Nederlandstalige nummers en Vlaamse liedercanon van de voorbije decennia.
Dat hij ook teksten schrijft die niet bedoeld zijn om tot liederen gesmeed te worden, maar om gewoon voorgedragen te worden, is misschien minder bekend. Tijdens de ‘Nacht van de Turnhoutse poëzie’ brengt hij een selectie uit dat werk.

Kurt De Boodt is dichter en kunstcriticus. Jarenlang was hij hoofdredacteur van het maandbland Kunst & Cultuur. Vandaag is hij adviseur voor het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Als dichter publiceerde hij onder andere de bundels En alles staat stil, Moules belges, Anselmus, Ghostwriter, Waarop de klok ontwaakt, Minnezang en Wake. De Boodt werd geboren in Turnhout, trouwde in Turnhout en heeft hier nog een grote schoonfamilie wonen, maar woont tegenwoordigz zelf in Mechelen

Theatermaker, dichter, slam poet, battlerapper, drijvende kracht achter het Turnhoutse Collectief Dichterbij: Turnhoutenaar Tom Driesen bengelt tussen het podium en het blad. Hij debuteerde in 2010 met de bundel in eigen beheer Pizzeriaromantiek, in 2017 verscheen Vaderhanden. In 2015 en 2016 was Tom Stadsdichter van Turnhout en als slamdichter heeft hij een ijzersterke podiumreputatie. Hij was finalist van het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam in 2016, halve finalist in het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam in 2018, in 2020 nam hij deel aan het Europees Kampioenschap en recent behaalde hij opnieuw een ticket voor het Nederlands Kampioenschap 2022.
Wij zijn alvast benieuwd hoeveel vonken er tijdens de ‘Nacht van de Turnhoutse poëzie’ van het podium zullen spatten bij zijn passage.

Sara Eelen ziet poëzie in alles. Ze legt dit vast in film, foto, audio en tekst. Haar werk werd onder meer gepubliceerd in Het Liegend Konijn, Deus Ex Machina, Kluger Hans, Hard//Hoofd en Papieren Helden en bekroond bij Frappant TXT, de Babylon Interuniversitaire Literaire Prijs en de Poëzieprijs Stad Harelbeke. Sara is lid van Collectief Dichterbij en een van de drijvende krachten achter de Klimaatdichters en Hart boven Hard.
In oktober 2022 verschijnt haar debuut Het nodige breken waaruit ze komt voordragen tijdens de ‘Nacht van de Turnhoutse poëzie’.

Maarten Embrechts is een geboren en getogen Turnhoutenaar, dichter en beeldend kunstenaar. Hij publiceerde onder meer gedichten in de literaire tijdschriften De Brakke Hond, Het Liegend Konijn, Dighter, en Gierik & NVT.
Hij debuteerde in 2014 met de bundel Dagen van koffie en van brood. Twee jaar later verscheen Vel en in 2018 was er de bundel Letters in mijn hof. In 2019 verscheen zijn recentste bundel Liefde is een ander land.
In 2010, 2011 en 2016 werden gedichten van Maarten Embrechts genomineerd voor de Melopee Poëzieprijs en in 2015 werden twee van zijn gedichten opgenomen in de bloemlezing De beste gedichten van 2015.
Voldoende materiaal om uit te selecteren voor de ‘Nacht van de Turnhoutse poëzie’ kortom.

J.V. Neylen is schrijver en dichter en werd geboren in Turnhout. Haar poëziedebuut En niet bij machte verscheen in 2020 bij uitgeverij Atlas Contact. De bundel won de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2021 en de Poëziedebuutprijs 2021. In 2017 werd haar een VOCATIO-beurs voor jong talent toegekend. Dit jaar werd ze genomineerd voor de Melopee Poëzieprijs en binnenkort verschijnt ook haar eerste roman.

Kenneth Swaenen werd geboren in Turnhout, groeide op tussen de aardbeien in Hoogstraten en ging daar ook naar school. Na zijn middelbaar verkaste hij naar Gent voor zijn studies Taal-en Letterkunde: Nederlands-Latijn. In die periode pende hij ook zijn eerste gedichten neer. Momenteel woont hij in Antwerpen en geeft hij les aan anderstaligen. Daar volgde hij ook de opleiding poëzie aan de SchrijversAcademie. Op Gedichtendag 2021 won hij de tweede editie van de Zeef Poëzieprijs. Op 18 september 2021 verscheen bijgevolg zijn debuutbundel Witte dwergen bij Uitgeverij De Zeef.

Don Vitalski woont en werkt al jaren in Antwerpen, maar staat eigenlijk nog steeds met beide poten stevig in de Kempense klei.
Hij is al decennia lang een podiumbeest pur sang, auteur van meerdere romans, gedichtenbundels, theaterstukken, conferences, monologen en dagelijkse blogposts en ook de officiële Nachtburgemeester van Antwerpen.
Ergens bij het begin van de jaren ’90 deelden Vitalski en ‘Nacht van de Turnhoutse poëzie’-organisator akim a.j. willems het podium tijdens een poëzie-avond in het jeugdhuis van Oud-Turnhout. Dat was de eerste en tot hiertoe meteen ook de laatste keer; daar komt op 14 oktober na ruim 30 jaar verandering in tijdens de ‘Nacht van de Turnhoutse poëzie’.

akim a.j. willems is geboren en getogen Turnhoutenaar – hoewel hij langs heel wat steden zwierf de laatste vijfentwintig jaar – dichter en schrijver, beeldend kunstenaar, bibliofiel en poëziepromotor – hij is de organisator en programmator van het jaarlijkse poëziefestival ‘Poëzie in de Oude Pastorie‘ en van deze ‘Nacht van de Turnhoutse Poëzie’.
In mei 2019 verscheen bij uitgeverij Vrijdag zijn officiële poëziedebuut op de rand van het zwijgen; eerder en later verschenen enkele chapbooks en bibliofiele poëzie-uitgaven in eigen beheer.
Zijn werk werd vertaald in het Frans, Engels, Duits en Spaans en gepubliceerd in literaire tijdschriften in België, Nederland, USA, Oostenrijk, Spanje, Argentinië, Mexico, Venezuela en Nieuw-Zeeland.
Eerder dit jaar rondde hij het manuscript voor zijn volgende bundel – schrammenschrift – af; die zal in 2023 verschijnen, maar op 14 oktober laat hij jullie al wat van dat nieuwe werk horen. Hij zal op de ‘Nacht van de Turnhoutse poëzie’ optreden met contrabassist Frederik Madou en met het saxofooncollectief Nordsoen.

In een zee vol klank- en spelplezier gaat saxcollectief Nordsoen op zoek naar tijdloze verhalen, waarin de poëzie, (oer)kracht maar ook woeligheid van de golven vervat zitten. Nordsoen is geïnspireerd op het Deense Nordsøen, de Noordzee.
Nordsoen onderzoekt de rekbaarheid en de artistieke mogelijkheden van een klassiek saxofoonkwartet door conventies en verwachtingspatronen met betrekking tot vorm, inhoud en presentatie in vraag te stellen, te variëren of te doorbreken. Het jonge collectief zet projectmatig in op sociaal, educatief en/of artistiek experiment, zowel binnen als buiten de theaterzaal.
Voor de creatie van hun eerste muziektheaterbeleving werken ze samen met veelzijdig componiste, maker en performer Vigdis Hansa Elst. Vigdis schrijft de muziek voor de voorstelling Nordsoen (werktitel) en staat mee op scène als performer (zang – viool – electronics).
Tijdens de ‘Nacht van de Turnhoutse poëzie’ zal Nordsoen ook een literair-muzikaal experiment aangaan met dichters Sara Eelen en akim a.j. willems.